Linda's tips: succesvol zindelijk!

08-02-2024

Wellicht niet het allerleukste onderdeel van ouder zijn, maar wel eentje waar je uiteindelijk veel plezier (en rust) aan kunt beleven! Je kindje zindelijk laten worden kost echter wel wat moeite, tijd en vooral heel veel geduld, maar je moet maar zo denken: het levert erna heel veel op (en bespaard ook in de kosten van luiers ;-))

Linda zet wat tips voor jullie als ouders (opa's en oma's en andere verzorgers) op een rijtje, lees je mee?

Keyword: geduld, geduld én geduld....

Ieder kindje heeft zijn/haar eigen tempo. Dat is niet alleen zo met lopen, eerste woordjes, leren lezen of op ontdekkingsreis tijdens het buitenspelen. Dit geldt zeker wanneer je samen met je kindje aan de slag gaat om hem/haar zindelijk te laten worden. Neem hiervoor dan ook echt de tijd, doe het niet net voor een drukke periode, een vakantie of iets anders wat tijd vergt, maar kies echt bewust. 

Routine helpt!

Herkenbaar? Je hebt het enorm druk op je werk of staat net op het punt om boodschappen te gaan doen: even snel een toiletbezoekje schiet er nog weleens bij in. Wanneer je aan de slag gaat met het zindelijk maken van je kindje, is routine echt heel belangrijk. Plan standaard toiletbezoekjes in: na het eten, voor de lunch, voor het buitenspelen, na het avondeten en voor het naar bed gaan. Op deze manier train je je kindje om te wennen aan deze routine. Dit bevorderd het zindelijk worden!

Kind is de baas

Dit zouden ze uiteraard graag 24/7 willen zijn, maar laat ze bij het trainen om zindelijk te worden het gevoel krijgen dat zij ''in control'' zijn. Stimuleer dat je kindje aangeeft wanneer het aandrang heeft om naar de toilet te gaan. Op deze manier leren ze dat als ze dit zelf constateren, zij ook zelf de leiding hierover hebben.

Een feestje

Alles wat je nieuw leert, zou per definitie een feestje moeten zijn. Nu kun je (helaas) niet bij eider feestelijk moment gelijk de taart op tafel toveren, maar je kunt er ook op een andere manier een feestje van maken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een ''plaskaart''. Iedere keer dat het helemaal goed is gegaan en er geen ongelukjes zijn gebeurt, mag je kindje een sticker plakken. Bij een volle plaskaart kun je er dan iets tegenover zetten als een positieve stimulans.


Ben je benieuwd wat voor tips Linda je nog meer kan geven? Neem dan gerust contact op!

Maak een gratis website.